DEVAM EDEN PROJELER VE KURSLAR;
1-)Marka Şehir Harran Markalaşma Projesi(Karacadağ Kalkınma Ajansı):
Anadolu Kalkınma ve Gelişim Derneği tarafından Harran Kaymakamlığı için Marka Şehir Harran Markalaşma projesi kapsamında web sayfası, logo yapımı ve prestij kataloğu çalışması yapılmıştır.
|
2-)Aile Destek Merkezi (ADEM) Projesi: Harran ilçesinde yaşayan sosyal ve ekonomik açıdan dezavantajlı bireylerin ve Suriye’deki iç karışıklıklardan dolayı ülkemize göç etmiş mültecilerin topluma entegrasyonunu sağlamak, Suriyeli mültecilerin savaş nedeniyle yaşamış oldukları travmaları aşmaları yönünde rahabilitasyon hizmetleri sunmak, Dezavantajlı bireylerin ve Suriyeli mültecilerin işgücü piyasasına dahil olması ile istihdam edilebilirliklerinin artırılması ve mesleki girişimciliklerinin desteklenmesi yoluyla işgücü piyasasına katılımlarının artırılması, karşılaşılan engellerin azaltılması ve ilgili hizmetlere erişiminin artırılmasına katkıda bulunmak amaçlanmıştır
3-) Nitelikli Eğitim Harran'a (NEHAR) Projesi:Harran Kaymakamlığı ve Harran ilçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nün ortak çalışmaları ile yürütülen proje, Harran'da işleyen eğitim kurumlarının ve öğrenim gören öğrencilerin eğitim seviyelerinin daha iyiye gidebilmesi için yapılan çalışmaları kapsamaktadır.Proje kapsamında hem eğitimcilere hem de öğrencilere uygulamalı ve teorik olarak destek verilmektedir.
4-) Gastronomi Projesi: Harran sınırları içerisinde bulunan Suriyeli ve Türk vatandaşı kadınlar gibi istihdam açısından dezavantajlı grupların mesleki eğitiminlerini sağlayarak nitelikli işgücü potansiyeline katkıda bulunulması, istihdam olanak ve şanslarını arttırılması, dolayısıyla sosyal entegrasyonlarına ve yaşam standartlarını yükseltmelerine katkıda bulunmakla birlikte tarihi ve kültürel varlıklarını içeren ekogasronomi turizmini ön plana çıkararak turizm potansiyelini harekete geçirmeye katkı sağlamaktır.
Gastronomi Projesi kapsamında 3 Ay süren ve 167 kişinin katılımıyla gerçekleşen Aşçılık Kursu eğitimi başarılı bir şekilde tamamlanmıştır. Bu kursun açılmasındaki sebep bu işe yatkın olan ve kurs süresi boyunca kendini geliştirebilecek kişilerin, açılacak olan mutfakta da eğitimlere devam etmesidir
- Kurutmalık Tesisi: Projenin amacı; Harran Kaymakamlığı’nın kendi imkânları ile kiralanan arazinin, kurutmalık yapmak üzere alt yapısının düzenlenmesi ve üretime başlanılması. Bu yıl işlenecek ürünler; Pul biber, domates salçası, biber salçası, bamya, patlıcan, acur, nar ekşisi, zeytinyağı gibi sebzelerdir. Ürünlerin geneli Harranlı çiftçilerden alınacaktır. Bu sayede Harran’da tarla işleyen çiftlere de fayda sağlanacaktır. Yapılacak olan bu projede Harran Kaymakamlığı kar amacı gütmemektedir dolayısıyla elde edilen ürünlerin hammadde giderleri çıkartılıp geriye kalan tutar, bu projede görev alan bayanlara eşit bir şekilde dağıtılacaktır.
5-) Yaşam Merkezi Projesi ( /4-10 yaş grubu çocuklar için eğitim merkezi): Harran ilçe merkezinde bulunan ve kullanım dışı olan otelin yeniden düzenlenerek hizmete açılması planlanmaktadır. 4-10 yaş gurubu çocukların sosyal aktivitelerini gerçekleştirebilmeleri açısından çalışmalarına başlanılan merkezde yetişkinler için de ayrıca vakit geçirebilecekleri kafe ve kafe kütüphane yapılması düşünülmektedir.
6-) Kümbet Otel Kapalı Yüzme Havuzu ve Hamam Projesi: Harran Kaymakamlığı bünyesinde işletme faaliyetlerini sürdüren Kümbet Otel’in, Sosyal Tesisler kısmında yer alan yarı olimpik havuzun kapalı yüzme havuzu haline getirilerek hamam-sauna gibi yeni tesislerin kurulması amaçlanmaktadır. Proje Spor Toto’dan alınan hibe ile ihale aşamasına gelmiştir.
7-) Tekstil Atölyesi Projesi ( Harran Konteyner Kent): Şanlıurfa Valiliği’ne sunulan proje onaylanmış olup atölye kurulum aşamasındadır. Harran Konteyner Kent Konaklama Tesisi’nde yer alan atölyede;25 Suriyeli mülteci 25 Harranlı vatandaş olup 50 kadın istihdam edilecektir.
8-) El Sanatları ile Engelleri Ortadan Kaldırıyoruz Projesi (İŞKUR): Şanlıurfa İŞKUR Müdürlüğü’ne sunulan ve engelli vatandaşlarımız için hazırlanan proje desteği 100 bin TL olup proje uygulama aşamasındadır. Proje kapsamında kaymakamlığımız bünyesinde devam eden ahşap atölyesinde yapılan oyuncakların montaj ve boyama işlemleri yapılacaktır. Bu sayede engelli vatandaşlarımız hem para kazanacak hem de hayatın içinde daha fazla yer alacaklardır.
10-) Astronomi ( Gözlemevi) Projesi: Şanlıurfa GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından onaylanan projemizde Harran antik kent kısmında gözlemevi yapılması planlanmaktadır. Bu proje Harran turizmine büyük bir katkı sağlayacaktır.
12-) Nitelikli Tarım Harran’a Projesi (DRC Tarım Eğitimi): Danimarka Mülteci Konseyi ile yapılan sözleşme neticesinde Harran’da tarımı bir adım daha öteye götürebilmek adına bu eğitim başlatılmıştır. Halen devam eden eğitimlere katılım oranı oldukça yüksek olup çiftçilerimizin bu eğitim sonunda daha verimli ürün alabilecekleri konusunda inançları tamdır. Eğitim hem teorik hem de pratik olarak sürdürülmektedir.
13-) Kafe Kütüphane: Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından onaylanan projemiz şu an uygulama aşamasındadır. Kütüphane olarak belirlenen yapının işlemi bittikten hemen sonra gerekli çalışmalara başlanılıp kısa sürede tamamlanmış olacaktır.
14-) Karşılama Merkezi ( Hoş Geldin Merkezi ): Harran sur içinde bulunan ve Harran Kaymakamlığı’na tahsisli olan bahçeli kümbet evin yeniden onarılıp turizm amaçlı kullanılması planlanmaktadır. Şanlıurfa GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı’nın katkılarıyla yapılacak olan merkezde yerli ve yabancı turistlerin bütün ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri bir tesis oluşturulacaktır.
KİTAP VE KATALOGLAR;
- Her An Harran Foto Maraton Resim Kataloğu
- Harran Tarihi ve Kültürü
- Hayat El Harrani’nin Yaşamı
- Harran Kaymakamlığı Prestij Kataloğu
- Tarihte Harran (Harran başlıklı kitap 18.yy ait Almanya kaynaklı kitap /çeviri aşamasında)